De BENG eisen 2021 zijn binnen de bouw een feit. Dit betekent nieuwe regels omtrent de energiepresentatie voor alle nieuwbouw. Dit gaat gelden voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Deze nieuwe eisen van ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ zijn van belang om de punten die in het Energieakkoord zijn opgenomen te kunnen behalen.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om kennis te maken met ons en de BENG eisen.

Vrijblijvend advies aanvragen

Advies over de BENG eisen 2021

De BENG eisen zorgen ervoor dat nieuwe gebouwen op andere wijze ontworpen en gebouwd moeten worden. Wij van Paarhuis zijn een officieel gecertificeerd Bouwkundig Adviesbureau. Bij ons weet u zeker dat uw woning voldoet aan de eisen die worden opgelegd.

De eis zorgt ervoor dat er tegenwoordig steeds meer woningen en utiliteitsgebouwen energieneutraal gebouwd worden. Dit is vanaf 2021 zelfs verplicht door de overheid. Dit betekent dat deze gebouwen niet meer via de EPC berekening, maar via de BENG eisen ontworpen worden.

Wat is BENG?

BENG staat voor bijna energieneutrale gebouwen. Het is een verandering in de bouwregelgeving om ervoor te zorgen dat temperatuuroverschrijding wordt tegengegaan. In het energieakkoord staat dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. De BENG eisen zijn een leidraad om ervoor te zorgen dat dit doel behaald wordt.

Is BENG verplicht? Ja. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen die vallen onder dit besluit. Ulititeitsbouw, woningbouw, recreatiebouw en nieuwbouw moet een vergunning aanvragen die voldoet aan het bouwbesluit. Indien dit niet gedaan wordt, kan de bouw niet doorgaan.

Wat zijn BENG eisen 2021?

De eisen hebben te maken met drie BENG indicatoren. Deze bespreken wij later. Het houdt eigenlijk in dat een huis bijna energieneutraal moet zijn. Zowel tijdens nieuwbouw als tijdens verbouwing. Daarnaast is er ook een TOjuli eis. Dit betekent ‘TemperatuursOverschrijding juli’. Beide eisen moeten goedgekeurd worden om oververhitting te voorkomen en een lager energieverbruik te realiseren.

Naast energiezuinige woningen te bouwen is het ook van belang dat deze hitte de woning wel kan verlaten. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de warmte in de woning blijven hangen. Wanner dit gebeurt zal er een luchtsysteem aangezet moeten worden, wat zal concluderen in een hoger energieverbruik. Dit is juist wat er met deze eisen voorkomen moet worden. BENG is dus eigenlijk de nieuwe manier van bouwen.

Wat is het verschil tussen BENG indicatoren 1, 2 en 3?

BENG 1

BENG 1 staat voor de energiebehoefte van een woning of gebouw. Hierbij wordt gekeken naar de energiezuinigheid hiervan. De verwarming en verkoeling worden meegenomen in deze indicator. Deze indicator wordt gemeten in KWh/m2. Dit is de thermische energiebehoefte en niet de kWh van de elektriciteitsmeter.

De thermische schil van een gebouw en woning moet goed zijn om aan de BENG 1 eisen te voldoen. Hiervoor heb je bijvoorbeeld isolatie nodig. Denk hierbij aan de spouw, vloer, dak, glas en ook kierdichting. Naast het goed isoleren van de woning telt ook het ventileren mee. Koeling kan namelijk ook voor een hoge energiebehoefte zorgen.

BENG 2

BENG 2 meet de primaire fossiele energie in kWh/m2. Dit houdt in hoeveel energie een huishouden nodig heeft van een energiemaatschappij. Hoe meer u nodig heeft van een maatschappij, hoe slechter dit is voor het klimaat. Wij kunnen u advies geven over hoe u deze indicator zo laag mogelijk kunt krijgen.

BENG 2 staat in directe verbinding met BENG 1 en BENG 3. 1 is de manier waarop u de energievraag kunt verlagen en 3 bespreken wij hierna, maar gaat over de energie die u zelf kunt opwekken.

BENG 3

BENG 3 is de laatste indicator van het nieuwe bouwbesluit. Hierbij wordt gekeken naar hoe een woning zelf energie kan genereren. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn zonnepanelen en zonneboilers. Het doel is om ervoor te zorgen dat de opgewekte energie de benodigde energie compenseert. Deze indicator wordt berekend in percentages.

Het doel is om een woning of gebouw compleet energieneutraal te krijgen. Met de BENG eisen van 2021 komt deze doelstelling steeds dichterbij. Hierbij is een woning of gebouw bijna energieneutraal en hoeft deze nog maar een klein deel van een maatschappij te ontvangen.

Welk energielabel heeft een BENG woning?

Een energielabel wordt op basis van de NTA8800 gegeven. Hierbij is een woning die aan de eisen voldoet zo goed als energieneutraal. Dit betekent dat de EPC waarde rond de nul zit. Ook voor de kantoorgebouwen is het nodig om minimaal een energielabel C te hebben. Mochten zij hieronder zitten dan moeten er energiemaatregelen getroffen worden.

Wanneer je meer wilt weten over energielabels kunt u contact opnemen met onze klantenservice of een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Hierdoor kunnen wij direct voor jou bekijken welk label uw woning nu heeft en wat uw nieuwe woning gaat krijgen.

De BENG berekenen

De BENG berekenen laat zien welke energie er nodig is voor een gebouw. Hierbij wordt er gekeken naar de energie die u opwekt, die u verbruikt en die u verliest. Aan de hand hiervan kunt u een BENG berekening laten maken. Per indicator is er een berekening nodig.

Bij indicator 1 is het minimum een Rc-waarde van 3,7 voor de vloer, 4,7 voor de gevel en 6,3 voor het dak. Hoe hoger hoe beter, zolang het maar wel geventileerd kan worden. BENG 2 geeft aan dat een woning niet meer dan 50kWh/m2 per jaar mag verbruiken. BENG 3 heeft geen berekening, aangezien daar gekeken wordt hoeveel er zelf opgewekt kan worden.

Waar komen de energieprestatie eisen vandaan?

Deze BENG eisen vloeien voort uit de ‘Akkoord van Parijs’ om het energieverbruik te verlagen. Hierin zijn afspraken gemaakt om de energieprestaties van nieuwe woningen en gebouwen te verbeteren. Aan de hand hiervan zijn bepaalde richtlijnen opgesteld, de zogeheten EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Hierin staat aangegeven dat nieuwbouw bijna energieneutraal moet zijn.

De ontwikkeling van een koolstofarme of bijna-energieneutrale nieuwbouwindustrie in elk land is van cruciaal belang. Ondanks een sterke toename van het bewustzijn en de betrokkenheid van alle belanghebbenden, zijn de energiebesparings- en broeikasgasemissiereductiedoelstellingen die voor de bouwsector zijn vastgesteld, nog niet ambitieus genoeg om de beloften van het Akkoord van Parijs te verwezenlijken.

Een gecertificeerde BENG adviseur vindt u bij Paarhuis

Zoekt u een gecertificeerde BENG adviseur om aan de BENG eisen van 2021 te voldoen? Paarhuis heeft adviseurs die uw rapport kunnen opstellen, waardoor uw bouwvergunning geaccepteerd wordt. Er zijn twee opnameprotocollen en onze adviseurs zijn voorzien van een certificaat waardoor u snel kunt beginnen aan de bouw van uw nieuwe woning of gebouw.

De eisen voor nieuwbouw woningen worden steeds strenger. Laat ons u helpen deze indicatoren te behalen. Wij kunnen daarnaast ook uw huis ontwerpen op een manier waardoor uw woning geschikt is voor de bouw. Van het begin tot het eind kunnen wij u begeleiden met de bouw. Hierdoor hoeft u geen stress te hebben over iets. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact met ons op over de BENG eisen 2021.

Neem gerust contact met ons voor een gratis adviesgesprek of andere vragen! Neem gerust contact met ons voor een gratis adviesgesprek of andere vragen!
We're On Instagram
𝐒𝐮𝐛𝐬𝐢𝐝𝐢𝐞: 𝐇𝐎𝐄 𝐃𝐀𝐍? ⁉️

De overheid moedigt woningeigenaren en zakelijke gebruikers aan om te investeren in verduurzaming. Zij doen dit door een flink bedrag (600 miljoen in 2024) beschikbaar te stellen. 💰
Heel fijn natuurlijk, dat dit beschikbaar is, maar het kan ook behoorlijk lastig zijn om een subsidieaanvraag te doen. 

Voorwaarden, regels, meldcodes, facturen, betaalbewijzen .... HOE DAN? ⁉️

Bij Paarhuis helpen we klanten om de subsidie te krijgen waar ze recht op hebben.
Wellicht kunnen wij u ook helpen. Schroom niet om te vragen naar de mogelijkheden. We willen u graag helpen! 🤝

#subsidie #ISDE #landelijk #gemeente #rvo #duurzaamheid #isolatie #meldcode #aanvragen
𝐏𝐀𝐀𝐑𝐇𝐔𝐈𝐒 𝐕𝐄𝐒𝐓𝐈𝐆𝐓 𝐙𝐈𝐂𝐇 𝐈𝐍 𝐄𝐌𝐌𝐄𝐍 📍 

Wij starten het jaar goed, want Paarhuis opent een nieuwe vestiging in Emmen! 🎊 
We hebben al een aantal jaren klanten en bedrijven waar we mee samenwerken in de omgeving van Emmen. Dat heeft ons doen besluiten om Paarhuis Emmen te openen. 

Binnenkort rijden wij op de Hunebed Highway naar Emmen, in plaats van de noorderlingen naar ons. 😉 

We hopen hiermee onze werkzaamheden uit te breiden van het oosten van het land naar het noorden van het land. 
Zien we u/jou binnenkort in Emmen aan de Hoenderkamp 58? 👋 

#nieuwevestiging #emmen #vriezenveen #uitbreiding #hunebedhighway #noorden #oosten
𝐌𝐞𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝐛𝐥𝐨𝐤𝐤𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐩𝐞𝐥𝐞𝐧 🏗

Deze woning in kubistische stijl is een combinatie van blokken, maar niet zomaar blokken. 🧱 Er is nagedacht over onder andere de strakke lijnen en waar de ramen en de overstekken komen. Het volume in deze woningen is door deze bouwstijl groot. 
Met zijn moderne eigenschappen en logische indeling is deze kubistische bouwstijl enorm efficiënt en een lust voor het oog. 🤩

#Paarhuis #nieuwbouw #woning #kubistischewoning #blokkenstapelen #bouw #modern #efficiënt
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.