De BENG eisen 2021 zijn binnen de bouw een feit. Dit betekent nieuwe regels omtrent de energiepresentatie voor alle nieuwbouw. Dit gaat gelden voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Deze nieuwe eisen van ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ zijn van belang om de punten die in het Energieakkoord zijn opgenomen te kunnen behalen.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om kennis te maken met ons en de BENG eisen.

Vrijblijvend advies aanvragen

Advies over de BENG eisen 2021

De BENG eisen zorgen ervoor dat nieuwe gebouwen op andere wijze ontworpen en gebouwd moeten worden. Wij van Paarhuis zijn een officieel gecertificeerd Bouwkundig Adviesbureau. Bij ons weet u zeker dat uw woning voldoet aan de eisen die worden opgelegd.

De eis zorgt ervoor dat er tegenwoordig steeds meer woningen en utiliteitsgebouwen energieneutraal gebouwd worden. Dit is vanaf 2021 zelfs verplicht door de overheid. Dit betekent dat deze gebouwen niet meer via de EPC berekening, maar via de BENG eisen ontworpen worden.

Wat is BENG?

BENG staat voor bijna energieneutrale gebouwen. Het is een verandering in de bouwregelgeving om ervoor te zorgen dat temperatuuroverschrijding wordt tegengegaan. In het energieakkoord staat dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. De BENG eisen zijn een leidraad om ervoor te zorgen dat dit doel behaald wordt.

Is BENG verplicht? Ja. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen die vallen onder dit besluit. Ulititeitsbouw, woningbouw, recreatiebouw en nieuwbouw moet een vergunning aanvragen die voldoet aan het bouwbesluit. Indien dit niet gedaan wordt, kan de bouw niet doorgaan.

Wat zijn BENG eisen 2021?

De eisen hebben te maken met drie BENG indicatoren. Deze bespreken wij later. Het houdt eigenlijk in dat een huis bijna energieneutraal moet zijn. Zowel tijdens nieuwbouw als tijdens verbouwing. Daarnaast is er ook een TOjuli eis. Dit betekent ‘TemperatuursOverschrijding juli’. Beide eisen moeten goedgekeurd worden om oververhitting te voorkomen en een lager energieverbruik te realiseren.

Naast energiezuinige woningen te bouwen is het ook van belang dat deze hitte de woning wel kan verlaten. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de warmte in de woning blijven hangen. Wanner dit gebeurt zal er een luchtsysteem aangezet moeten worden, wat zal concluderen in een hoger energieverbruik. Dit is juist wat er met deze eisen voorkomen moet worden. BENG is dus eigenlijk de nieuwe manier van bouwen.

Wat is het verschil tussen BENG indicatoren 1, 2 en 3?

BENG 1

BENG 1 staat voor de energiebehoefte van een woning of gebouw. Hierbij wordt gekeken naar de energiezuinigheid hiervan. De verwarming en verkoeling worden meegenomen in deze indicator. Deze indicator wordt gemeten in KWh/m2. Dit is de thermische energiebehoefte en niet de kWh van de elektriciteitsmeter.

De thermische schil van een gebouw en woning moet goed zijn om aan de BENG 1 eisen te voldoen. Hiervoor heb je bijvoorbeeld isolatie nodig. Denk hierbij aan de spouw, vloer, dak, glas en ook kierdichting. Naast het goed isoleren van de woning telt ook het ventileren mee. Koeling kan namelijk ook voor een hoge energiebehoefte zorgen.

BENG 2

BENG 2 meet de primaire fossiele energie in kWh/m2. Dit houdt in hoeveel energie een huishouden nodig heeft van een energiemaatschappij. Hoe meer u nodig heeft van een maatschappij, hoe slechter dit is voor het klimaat. Wij kunnen u advies geven over hoe u deze indicator zo laag mogelijk kunt krijgen.

BENG 2 staat in directe verbinding met BENG 1 en BENG 3. 1 is de manier waarop u de energievraag kunt verlagen en 3 bespreken wij hierna, maar gaat over de energie die u zelf kunt opwekken.

BENG 3

BENG 3 is de laatste indicator van het nieuwe bouwbesluit. Hierbij wordt gekeken naar hoe een woning zelf energie kan genereren. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn zonnepanelen en zonneboilers. Het doel is om ervoor te zorgen dat de opgewekte energie de benodigde energie compenseert. Deze indicator wordt berekend in percentages.

Het doel is om een woning of gebouw compleet energieneutraal te krijgen. Met de BENG eisen van 2021 komt deze doelstelling steeds dichterbij. Hierbij is een woning of gebouw bijna energieneutraal en hoeft deze nog maar een klein deel van een maatschappij te ontvangen.

Welk energielabel heeft een BENG woning?

Een energielabel wordt op basis van de NTA8800 gegeven. Hierbij is een woning die aan de eisen voldoet zo goed als energieneutraal. Dit betekent dat de EPC waarde rond de nul zit. Ook voor de kantoorgebouwen is het nodig om minimaal een energielabel C te hebben. Mochten zij hieronder zitten dan moeten er energiemaatregelen getroffen worden.

Wanneer je meer wilt weten over energielabels kunt u contact opnemen met onze klantenservice of een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Hierdoor kunnen wij direct voor jou bekijken welk label uw woning nu heeft en wat uw nieuwe woning gaat krijgen.

De BENG berekenen

De BENG berekenen laat zien welke energie er nodig is voor een gebouw. Hierbij wordt er gekeken naar de energie die u opwekt, die u verbruikt en die u verliest. Aan de hand hiervan kunt u een BENG berekening laten maken. Per indicator is er een berekening nodig.

Bij indicator 1 is het minimum een Rc-waarde van 3,7 voor de vloer, 4,7 voor de gevel en 6,3 voor het dak. Hoe hoger hoe beter, zolang het maar wel geventileerd kan worden. BENG 2 geeft aan dat een woning niet meer dan 50kWh/m2 per jaar mag verbruiken. BENG 3 heeft geen berekening, aangezien daar gekeken wordt hoeveel er zelf opgewekt kan worden.

Waar komen de energieprestatie eisen vandaan?

Deze BENG eisen vloeien voort uit de ‘Akkoord van Parijs’ om het energieverbruik te verlagen. Hierin zijn afspraken gemaakt om de energieprestaties van nieuwe woningen en gebouwen te verbeteren. Aan de hand hiervan zijn bepaalde richtlijnen opgesteld, de zogeheten EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Hierin staat aangegeven dat nieuwbouw bijna energieneutraal moet zijn.

De ontwikkeling van een koolstofarme of bijna-energieneutrale nieuwbouwindustrie in elk land is van cruciaal belang. Ondanks een sterke toename van het bewustzijn en de betrokkenheid van alle belanghebbenden, zijn de energiebesparings- en broeikasgasemissiereductiedoelstellingen die voor de bouwsector zijn vastgesteld, nog niet ambitieus genoeg om de beloften van het Akkoord van Parijs te verwezenlijken.

Een gecertificeerde BENG adviseur vindt u bij Paarhuis

Zoekt u een gecertificeerde BENG adviseur om aan de BENG eisen van 2021 te voldoen? Paarhuis heeft adviseurs die uw rapport kunnen opstellen, waardoor uw bouwvergunning geaccepteerd wordt. Er zijn twee opnameprotocollen en onze adviseurs zijn voorzien van een certificaat waardoor u snel kunt beginnen aan de bouw van uw nieuwe woning of gebouw.

De eisen voor nieuwbouw woningen worden steeds strenger. Laat ons u helpen deze indicatoren te behalen. Wij kunnen daarnaast ook uw huis ontwerpen op een manier waardoor uw woning geschikt is voor de bouw. Van het begin tot het eind kunnen wij u begeleiden met de bouw. Hierdoor hoeft u geen stress te hebben over iets. Benieuwd? Neem vrijblijvend contact met ons op over de BENG eisen 2021.

Neem gerust contact met ons voor een gratis adviesgesprek of andere vragen! Neem gerust contact met ons voor een gratis adviesgesprek of andere vragen!
We're On Instagram
𝐓𝐖𝐄𝐍𝐓𝐄𝐑𝐀𝐍𝐃 𝐖𝐄𝐑𝐊𝐓! (𝐄𝐧 𝐏𝐚𝐚𝐫𝐡𝐮𝐢𝐬 𝐨𝐨𝐤)

Voor het eerst in de geschiedenis zetten ondernemers in Vriezenveen, Vroomshoop, Westerhaar en Den Ham hun deuren open voor het publiek. 
40 bedrijven, 5 hotspots, en Paarhuis is één van die hotspots! 💪🏼
Dit is een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van alle mooie bedrijven die Twenterand rijk is. 

Kom zaterdag 14 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur naar Twenterand Werkt!

Ben jij erbij? 🫵🏼

https://www.twenterandwerkt.nl/#
Paarhuis gespot in het wild! 🌿⛰️🌊

Volgende week zijn we weer te vinden in Vriezenveen ;)
🌴☀️𝐇𝐞𝐭 𝐭𝐞𝐚𝐦 𝐯𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐚𝐫𝐡𝐮𝐢𝐬 𝐰𝐞𝐧𝐬𝐭 𝐮 𝐞𝐞𝐧 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐭𝐢𝐠𝐞 𝐯𝐚𝐤𝐚𝐧𝐭𝐢𝐞! 

Vanaf vandaag hebben wij vakantie!
Op maandag 28 augustus staan wij weer voor jullie klaar. 
Namens het team van Paarhuis wensen wij jullie een hele prettige vakantie!